2012. április 22.

Swallowtail

Mindig is tetszett Evelyn Clark kendője, aztán amikor megérkezett Délka  - malabrigo, lila, finoman színátmenetes - fonala, azonnal tudtam, hogy eljött ennek a csipkemintának is az ideje.
Most kötöttem először nuppokat, és a szélét is lehetett volna lazábban lekötni, hogy még cakkosabb legyen, de én nagyon elégedett vagyok így is. Imádom!

2012. április 10.

Falusi húsvét

Zeneszóval, jó hangulatban töltöttük az ünnepet Ópusztaszeren. Sokan ismerik  már a skanzent, így annak bemutatása helyett most inkább néhány kép segítségével a nagymamám korabeli húsvéti hangulatot idézném fel.
Az utcán sétálva be-betérhettünk egy-egy régi üzletbe, a szatócsnál vehettünk medvecukrot, törökmézet, selyemcukrot, a pékségből finom kenyérillat szállt csalogatóan az utcára, volt kugliverseny, tojásfestés hagymahéjjal, és már akkor sem csodálkoztunk, ha a sok korabeli figura között feltűnt két snájdig csendőr is...
És persze nem hiányozhatott a csikósromantika sem. A hagyományos lovasbemutató után érdekes dolgokat hallhattunk a csikósok felszereléséről, ruházatáról, díszítéséről, a kolompok hangolásáról. Közben az aprónép a közeli sátraknál hagyományos paraszti játékokkal szórakozott.

A nomád táborban mintha megállt volna vagy ezer éve az idő... a tűzön árpakása rotyogott, javítgatták a jurta falát, lehetett nemezelni, karkötőt fonni, nyilazni...
A faluba visszatérve délben ételszentelés, kínálgattak sokféle finom falattal, sonkával, különféle házi sajtokkal, tejtermékekkel. A legérdekesebb az első képen látható 'gömölye' és a mellette látható - tejfölből készült, enyhén sós ízű - étel, vajon ki ismeri, mi a neve? Bár eléggé bizarr látvány, de nekem nagyon ízlett!
Volt aztán még sok-sok érdekesség: rackanyírás, birkaterelés, kalácssütés kemencében, pásztorkutya bemutató. És akkor egy kis játék: vajon ez a jószág jön-é avagy megy? Az első kommentelőnek, aki jól válaszol, küldök valami apróságot jutalomképpen:)
És persze kötögettem is. Egy kedves kolléganőmnek készítettem ezt a kendőt. A pamut fonalat ő választotta, a mintát rám bízta. Ma már oda is adtam neki!
- o -
Gratulálok Verának, hamarosan küldöm a megfejtésért járó ajándékot. Megmutatom az eredeti képet, mert az első pulis képen a pórázt kiretusáltam :)